header 09

Meditatie 'technieken'

Er zijn veel verschillende vormen van meditatie. Eigenlijk zijn alle vormen van ontspannen concentratie, meditatie. Zo kun je mediteren op een woord, een afbeelding, een kaarsje, of een punt voor je op de grond of zelfs op je eigen lach in een lachmeditatie! Je kunt in stilte zitten met je ogen gesloten, of een meer gestructureerde meditatie doen bijvoorbeeld aan de hand van gesproken visualisaties of een verhaal.

En zo past de ene meditatie beter bij je dan de ander. En dat kan telkens veranderen, het is maar net waar jij op dat moment behoefte aan hebt.

Wanneer je net begint met mediteren, is de ademhalingsmeditatie een veel beoefende vorm. Je let op je ademhalingen en volgt de stroom in en uit je lichaam. Zonder dat je die probeert te sturen. Je bent je gewaar van de voortdurende beweging van de ademhaling. Je observeert en ervaart maar laat de ademhaling zelf haar werk doen. Op het moment dat je realiseert dat je afgeleid bent, breng je jezelf weer terug naar het observeren van je ademhaling.

Mediteren vraagt oefening. Onze gedachtes hebben immers al heel lang de regie over onszelf en laten zich niet zomaar `afschepen`. Heb daarom een beetje geduld met jezelf, oefening baart kunst!

 

workshopruimte

facebook_page_plugin

meditatietechnieken

bloem-linksonder-kleinbloem-rechtsonder-klein