header 09

Wat is mediteren

Meditatie is een vorm van ontspannen waarbij je je hoofd 'leeg maakt' van gedachtes. Doordat je ontspant en even geen aandacht geeft aan de gedachtemolen in je hoofd, ervaar je een innerlijke rust en kom je dichter bij jezelf.

Het is niet dezelfde ontspanning voordat je in slaap valt. Bij meditatie ben je juist heel alert op wat er in jezelf speelt aan lichamelijke gevoelens, (on)gemakken en gedachtes. Maar je laat je er niet door mee voeren, je duikt er niet in. Je merkt de dingen op en laat het los. Je zult ervaren dat het steeds rustiger wordt. En dat je in een ontspannen staat komt die erg aangenaam en verhelderend kan zijn.

Ons hoofd laat zich echter niet zomaar aan de kant zetten, het voert immers al erg lang de regie. Meditatie vraagt daarom oefening! En liefdevol geduld naar jezelf. Toch kun je na een aantal keren mediteren al meer rust ervaren.

Na oefening gaat mediteren nog een stapje verder. Je neemt als het ware vanaf een afstand waar wat er zich in jou voordoet en gaat dit ook onderzoeken. Je maakt dan contact met de diepere lagen van bewustzijn in jouzelf. Hierdoor kunnen blokkades in je energiesysteem (de chakra's) naar boven komen. Het waarnemen van een blokkade, bijvoorbeeld in de vorm van emoties of lichamelijke spanning, en het accepteren ervan kan soms al voldoende ruimte geven om die blokkade te herstellen. Meditatie wordt dan ook een ontspanningstechniek waarbij je daar waar jij geen baat meer bij hebt los kunt laten. 

 

meditatie2

facebook_page_plugin

wat is mediteren

bloem-linksonder-kleinbloem-rechtsonder-klein