header 09

Waarom zou je mediteren?

Meditatie ontspant en maakt je energiek, helder. Het werkt door in je dagelijks leven. Ontspannen wordt makkelijker zodat je beter met stress om kunt gaan. Tegelijkertijd helpt meditatie je te concentreren en vergroot het je zelfkennis. Meditatie brengt je dichter bij je ware zelf en dat heeft een positief effect op je geluksgevoel.

Er is al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van meditatie. Het is aangetoond dat meditatie zowel een ontspannende als een helende werking heeft. Het blijkt dat meditatie een gevoel van zelfwerkelijking geeft, gelijkmoedigheid, niet-gehechtheid en welzijn bevordert. Het heeft onder andere een positief effect op je immuunsysteem, bloeddruk, spierspanning en slaapvermogen. In 2013 is een wetenschappelijk artikel in Psychoneuroendocrinology gepubliceerd waaruit blijkt dat "the meditators showed a range of genetic and molecular differences, including reduced levels of pro-inflammatory genes. This correlates with faster physical recovery from a stressful situation".

De mentale conditietraining die meditatie ook is, leidt tot betere beslissingen, betere beheersing van (negatieve) gedachten, meer creativiteit, en minder vermoeidheid.

Op het internet zijn vele onderzoeksresultaten te vinden. Maar wat meditatie jou brengt, is persoonlijk.

facebook_page_plugin

waarom mediteren

bloem-linksonder-kleinbloem-rechtsonder-klein