header 09

Het chakrasysteem

Wat is een chakra

Het woord chakra is letterlijk een wiel of schijf. Er zijn zeven hoofdchakra's, opgestapeld in een energiekolom van de stuit tot de kruin. Je kunt ze, net als gedachten en gevoelens, niet vasthouden. Maar ondanks dat ze niet stoffelijk zijn, hebben ze een flinke uitwerking op het lichaam, net zoals emoties bijvoorbeeld onze hartslag kunnen beïnvloeden.

 

Een chakra verwijst naar een draaiende cirkel van bio-energetische activiteit die voortkomt uit de belangrijkste zenuwknopen in de wervelkolom. Een chakra is een centrum van activiteit die levenskrachtenergie ontvangt, verwerkt en uitdrukt.

 

Het is de spirituele energie op lichamelijk niveau.

 

Chakra's brengen lichaam en geest samen. Ze zijn bijvoorbeeld van invloed op je gezondheid, de manier waarop je denkt en voelt en hoe je omgaat met de dingen die je tegenkomt in het dagelijks leven.

Elk chakra komt overeen met een staat van bewustzijn. Een chakra is een soort Cd-rom met een besturingssysteem erop geprogrammeerd. Het eerste chakra bijvoorbeeld, is een Cd-rom met een overlevingsprogramma dat met aardse zaken te maken heeft zoals eten, drinken, geld of eenvoudigweg 'zijn'. Het derde chakra is een Cd-rom met een 'ondernemingsprogramma' die ons vertelt of we wel of niet in actie moeten komen, onze spontaniteit de vrije loop durven te laten etc. De bovenste chakra heeft meer met geestelijke en ontastbare zaken te maken zoals het denken, intuitie en bewustzijn.

 

Elke chakra correspondeert met een psychologisch thema, bijvoorbeeld liefde of macht, met een aardeteken, bijvoorbeeld water of vuur, met een symbool, en met een kleur zoals er zeven kleuren in de regenboog zijn.

 

De eigenschappen van de chakra's zijn weergegeven in een pdf. 

 

Wat doen chakra's

Chakra's die in balans zijn zorgen voor evenwicht in je leven. Op alle gebied. Ze zijn een bron van informatie over jezelf, over wat je denkt, voelt en wilt. Maar ook over wat je het beste zou kunnen doen of laten. Kortom, ze vertellen niet alleen alles over jou, maar chakra's in balans zijn ook je kompas, of gids in je leven.

Maar net als Cd-roms, kunnen de programma's verouderen. Dat wat we van onze ouders hebben meegekregen hoeft niet meer van toepassing te zijn op onze huidige situatie en kan zelfs verhinderend werken. Er zit dan een 'virus' in het chakra dat opgespoord dient te worden.

 

Een storing in een chakra kan ook een onverwerkte emotie of een probleem zijn. Hierdoor stroomt de energie van de chakra niet meer vrij en kan het al haar, oftewel al jouw, mooie eigenschappen verstoren.

 

Chakra's beïnvloeden ook ons gedrag. Wanneer iemand heel veel eet, kan er sprake zijn van een excessief werkend eerste chakra vanuit een behoefte aan zelfbescherming of bestaansrecht. Of wanneer iemand doorgaans weinig actie onderneemt kan er sprake zijn van een inactief derde chakra. De chakra dient dan weer in balans te komen.

 

De chakra's bevatten ook oeroude en cultureel bepaalde elementen. Het zou een heldhaftige levensreis zijn om ze allemaal te herschrijven, schoon te maken, in balans te blijven en ook nog je dagelijks leven met al haar uitdagingen te leven. Maar elk stapje die je in die richting zet, zal je een stukje helen en vrij maken.

 

Het chakrasysteem ontstond meer dan 4000 jaar geleden in India. Tegenwoordig is het een wijdverbreid concept dat het lichaam, de psyche en de metafysica met elkaar verbindt.

 

(Naar: Anodea Judith, Handboek chakrapsychologie, 1996).

facebook_page_plugin

13306561 s 300x300

bloem-linksonder-kleinbloem-rechtsonder-klein